Adeverința de vaccinare, mai utilă decât crezi: pare o simplă hârtie, dar nu este așa

de: Alexandru Puiu
16 03. 2021

După vaccinarea împotriva noului coronavirus, primești o hârtie scoasă la imprimantă cu câteva informații legate de vaccinul care ți-a fost administrat. În realitate, hârtia cu pricina este ”mai deșteaptă”.

Deși pașaportul verde va fi un document separat de respectiva adeverință de vaccinare, hârtia aparent banală ascunde o serie de informații utile în spatele unei semnături electronice. Particularitățile măsurilor anti-copiere au fost certificate de către secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Pe marginea acestui subiect, Raed Arafat a oferit mai multe lămuriri.

Ideea este că, în momentul în care prezinți hârtia respectivă, se pot face verificări online dacă ai fost cu adevărat vaccinat împotriva noului coronavirus sau adeverința a fost eliberată inițial pe alt nume. La ora actuală, adeverința este folosită în scop medical.

„Am întrebat colegii dacă are cod QR, dar, de fapt, are o semnătură electronică, deci ea este verificabilă, asta e clar, şi am întrebat chiar colegii de la INSP şi au confirmat că această hârtie unde există un număr foarte lung acolo este ca şi o formă de semnătură electronică a acestei hârtii care arată clar cine, cum şi unde este vaccinat. Deci da, este verificabilă această adeverinţă”, a declarat Raed Arafat, luni seara, la Digi24.

La această oră, adeverința care atestă vaccinarea este deja folosită pentru a nu fi nevoit să intri în carantină când sosești în țară. „Noi o folosim acum la îmbarcarea în avioane sau când intri în România să nu fii carantinat, deci este un scop medical. Noi nu o folosim ca să intri la cinematograf, să te duci cu ea la restaurant şi aşa mai departe. Să nu ajungem la faza de a discrimina populaţia. Dar pe linie medicală, adeverinţa te scuteşte de carantină şi este un lucru normal. Aşa cum nu carantinăm persoanele care s-au îmbolnăvit în ultimele 90 de zile, dar nu în ultimele 14 zile, fără să fie vaccinate. Astea sunt nişte reguli medicale care să nu pună oamenii la eforturi nejustificate”, a declarat Arafat.

Din păcate, în anumite circumstanțe, Raed Arafat a atras atenția asupra faptului că s-ar putea ca adeverința să fie însoțită de un test negativ de depistare Covid-19.

„Dacă ai certificat de vaccinare se poate cere testul, pentru că s-a dovedit că poţi fi purtător, poţi fi infectat, dar asimptomatic. Faptul că eşti vaccinat limitează şansa de a te infecta, dar nu o anulează. Testul s-a cerut uneori comun cu certificatul de vaccinare”, a declarat secretarul de stat.